subota, 27. maj 2017.

Pale live! Urban info portal

Palelive.com YouTube kanal Prati nas na Facebook-u! Prati nas na Twitter-u!

El. pošta Štampa

Dvije decenije Univerziteta

ISTOČNO SARAJEVO - Svečanom akademijom na Elektrotehničkom fakultetu u Istočnom Sarajevu danas je obilježen Dan univerziteta u ovom gradu i 20 godina postojanja ove visokoškolske ustanove.

Na akademiji su uručena najviša priznanja – Povelja Univerziteta za posebne zasluge za ravoj ove obrazovne ustanove predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, ministru prosvjete i kulture Antonu Kasipoviću i prvom rektoru ovog univerziteta Vojislavu Maksimoviću, te diploma počasnog doktora profesoru Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu Radmili Bakočević.

Zbog spriječenosti, Dodik i Kasipović nisu prisustvovali svečanoj akademiji, te će im rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitar Novaković povelje uručiti na posebnoj svečanoj sjednici.

Zahvalivši za ovo veliko priznanje, prvi rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu akademik Vojislav Maksimović rekao je da Povelju dijeli sa nizom profesora i dekana, kao i tadašnjim rukovodstvom Srpske, koji su daleke 1992. godine smogli snage da ostvare ideju o osnivanju Univerziteta i ugrade ga u temelje tadašnjeg Srpskog Sarajeva.

"Posebnu zahvalnost dugujemo i drugom rektoru profesoru Boriši Staroviću, koji je, takođe, učestvovao u stvaranju i razvoju našeg univerziteta, kao i mnogim drugim profesorima koji danas više nisu među živima", naglasio je Maksimović.

Bakočevićeva je rekla da je u svojoj dosadašnjoj biografiji dobila niz priznanja za umjetnički rad, ali da je diploma o počasnom doktoratu, koju joj je dodijelio Senat Univerziteta u Istočnom Sarajevu, za nju najveće priznanje.

Ministar nauke i tehnologije Srpske Jasmin Komić čestitao je u ime Vlade i resornog ministarstva veliki jubilej Univerziteta u Istočnom Sarajevu, naglasivši da ova visokoškolska ustanova potvrđuje da bez razvoja nauke nema ni blagostanja Republike i njenih građana.

Get Adobe Flash player

"Nauka je ulaganje u budućnost i stoga naglašavam da Vlada Republike Srpske podržava rad Univerziteta u Istočnom Sarajevu u njegovom daljem radu, razvoju i usavršavanju", rekao je Komić.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić naglasio je da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu faktor razvoja Srpske i ustanova od posebne vrijednosti.

"Da nije bilo ovog univerziteta, 70 odsto mladih sa ovog područja otišlo bi u Srbiju na studije, a 50 odsto ih se sigurno nikada ne bi vratilo u Srpsku. U tome se ogleda njegov uspjeh i snaga", istakao je Stanić, koji je Rektoratu u Istočnom Sarajevu poklonio umjetničku sliku.

U obraćanju na svečanoj akademiji rektor Mitar Novaković rekao je da će sadašnje rukovodstvo Univerziteta u Istočnom Sarajevu nastaviti razvojni put kojim je krenulo prije četiri godine, uz dalju uspješnu saradnju sa lokalnim zajednicama, Vladom, nadležnim institucijama u BiH, regionu, Evropi i svijetu.

"Svega ovoga danas ne bi bilo da neki ljudi, koji danas nisu ovdje, prije 20 godina nisu imali viziju, kao i da nije bilo i velikog broja onih koji su svih tih godina svojim činjenjem gradili naš univerzitet", naglasio je Novaković.

Čestitke Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, sa željama da i dalje nastavi rad na afirmacija obrazovanja i naučno-istraživačkog rada, uputili su predsjednik Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić, premijer Aleksandar DŽombić, ministri Srpske i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Rajko Kuzmanović.

Gosti na svečanoj akademiji imali su priliku da pogledaju i dokumentarni film pod nazivom "20 godina Univerziteta u Istočnom Sarajevu – tradicija i temelj budućnosti", koji je predstavio svih 15 fakulteta i dvije akademije koji djeluju u okviru ovog univerziteta.

Akademija je počela himnom Republike Srpske "Moja Republika" i akademskom himnom "Gaudeamus igitur", koje je izveo hor "Srbadija" iz Bijeljine.

U muzičkom dijelu programa, osim hora "Srbadija", nastupili su i ansambl "Ihos" i Aleksandra Vološka - najbolji student Belgorodskog instituta za kulturu i umjetnost iz Rusije - smjer harmonika, koja je, u okviru Ugovora o saradnji, nastavila drugu godinu studija na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu.(www.palelive.com / Srna / video: RTVIS)Komentari (0)
Dodaj komentar
Vaši detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch::(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):S
:!::?::idea::arrow:
Sigurnost
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.
Klikom na dugme "POŠALJI" prihvatam Uslove korišćenja.

Uslovi korišćenja  :  Pošaljite vijest  :  Oglasi  :  Marketing  :  Kontakt                                                                                                        Pratite nas na Facebook Palelive.com YouTube kanal Palelive.com Twitter