subota, 27. maj 2017.

Pale live! Urban info portal

Palelive.com YouTube kanal Prati nas na Facebook-u! Prati nas na Twitter-u!

El. pošta Štampa

Daždevnjak - ugrožena vrsta

Ovaj lijepi primjerak Daždevnjaka (Salamandra salamandra) je fotografisan prilikom njegovog izlaska na površinu zbog velikih kiša koje proteklih dana padaju.


Daždevnjak je crni vodozemac velikih narančasto-žutih pjega. Svaki primjerak ima drukčiji raspored i oblik tih pjega, pa se po njima daždevnjaci mogu lako razlikovati. Jarka boja upozorava protivnike na opasnost. Kad je ugrožen, ovaj vodozemac kroz kožu luči otrovnu tekućinu. Živi dvadeset i više godina, uvijek na istom području. Ima osjetljivu kožu pa se danju skriva u deblima ili pod kamenjem, a u potragu za puževima golaćima i gujavicama, svojom hranom, izlazi noću ili poslije kiše.


Daždevnjak je u Zapadnoj Evropi i kod nas zaštićena vrsta. U Evropi su kazne za njegovo slučajno ili namjerno ubijanje velike. U Hrvatskoj kazna za njegovo ubijanje se kreće od 120 do 1000 KM, zavisno od vrste.

(www.palelive.com)Tagovi: Daždevnjak  foto-vijesti  
Komentari (10)
 • Posjetilac

  Vidio sam ga u Brijezdjima! Pobjegao je prije nego sto sam ga uslikao! :D

 • Posjetilac

  Ja sam jednom u Han-Pijesku. Nije ovako gadan uživo.

 • STOLE

  Sjećam se kad mi je pokojna baba pričala da se od davnina vjerovalo ako ti daždevnjak pređe preko dlana da ćeš posle toga sa lakoćom znati da vezeš i pleteš!

 • Posjetilac

  Kad ti predje preko dlana, i pusti ovu "tekucinu". To bi ti onda bio jedini zanat koji bi i mogao da radis corav u to doba.

 • Posjetilac

  I more, meni da neko samo priprijeti da mi ovakva živuljka pređe preko dlana vezla bih ja i plela samo tako :D

 • Posjetilac

  U blizini Sabanovic vile ih je uvijek bilo u izobilju.

 • Posjetilac

  E da, stavljajte nam više ovakvih članaka, ne mogu da se živciram više oko politike, društvenih prilika i sličnog. Malo razbibrige B)

 • Pjanovic

  Pala mi je na pamet jedna divna pjesma, zove se Skaska o dazdevnjaku, Rajka Petrova Noga, ali ne mogu da je nadjem na mrezi. Ne mogu da vjerujem!? Ako je neko zna ili ima negdje pri ruci, neka je postavi. Volio bih je procitati.
  Nisam znao da je taj "potomak zmaja il azdaje" ugrozen. Nekad, poslije kise, vidjao sam ga na svakom koraku.

 • Posjetilac

  A ja sam ga proslo ljeto drzala za rep :D nisam ni znala da pusta otrov kad je ugrozen... :shock:

 • emina

  u donjem vakufu takodjer ih ima mnogo i neka djeca ih vole i hvataju ihgledaju ih i drze ih kao ljubimcea neki ih ubijaju :O

Dodaj komentar
Vaši detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch::(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):S
:!::?::idea::arrow:
Sigurnost
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.
Klikom na dugme "POŠALJI" prihvatam Uslove korišćenja.

Uslovi korišćenja  :  Pošaljite vijest  :  Oglasi  :  Marketing  :  Kontakt                                                                                                        Pratite nas na Facebook Palelive.com YouTube kanal Palelive.com Twitter