ponedjeljak, 29. maj 2017.

Pale live! Urban info portal

Palelive.com YouTube kanal Prati nas na Facebook-u! Prati nas na Twitter-u!

El. pošta Štampa

Vujičić: Za projekte zapošljavanja planirano oko 22 miliona km

Direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Miroslav Vujičić rekao je danas da je na području Sarajevsko-romanijske regije za projekte zapošljavanja u ovoj godini planirano više od 22 miliona KM.


Vujičić je nakon sastanka sa načelnicima šest opština u sastavu grada Istočno Sarajevo i opština Rogatica i Han Pijesak, rekao novinarima da je ove godine predviđeno 10 miliona KM za projekte koje će Zavod za zapošljavanje usvojiti na sjednici u petak, 17. marta, plus šest miliona KM za regresno vraćanje doprinosa.

"Osim ovih šest miliona KM, očekujemo i sredstva Svjetske banke u najmanjem iznosu od šest miliona maraka, tako da kada se sve sabere to je više od 22 miliona KM ukupno za projekte zapošljavanja", kaže Vujičić.

On je naveo da će ova sredstva biti raspoređena po lokalnim zajednicama, što će zavisiti od razvijenosti privrednih subjekata i samih lokalnih zajednica.

Vujičić je napomenuo da je, generalno, smanjen broj nezaposlenih na području Sarajevsko-romanijske regije za oko sedam odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Prema njegovim riječima, na evidenciji Zavoda za zapošljavanje je 131.000 nezaposlenih, dok je na području Sarajevsko-romanijske regije oko 15.000 lica koja traže posao.

Vujičić je demantovao informaciju da Zavod za zapošljavanje Republike Srpske duguje oko sedam miliona KM Poreskoj upravi.

"Zavod izmiruje sve obaveze prema zaposlenima i projektima, a u ovoj godini ostvario je suficit od pet miliona KM", kaže on i dodaje da, što se tiče Poreske uprave, riječ je o tehničkoj greški i trenutno se radi na usklađivanju kartica između Zavoda i Poreske uprave.

Vujičić je naveo i da je danas načelnike informisao o planiranim projektima aktivnih mjera i zapošljavanja i da je potrebno ostvariti bolju koordinaciju sa lokalnim zajednicama kako bi se planirana serdstva što bolje iskoristila.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović istakao je da je saradnja opštine i Zavoda za zapošljavanje uvijek bila korektna i da su danas svi iznijeli svoje sugestije i primjedbe.

On je naveo da je na području opštine Pale prošle godine zaposleno 139 lica, a ove godine opština je u budžetu planirala 450.000 KM za projekte zapošljavanja.

Prema njegovim riječima, potrebna je ostvariti dobru koordinaciju kako ne bi došlo do dupliranja sredstava, te da lice koje dobije sredstva po jednom osnovu, ne dobija po drugom.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović istakao je da će na sve pozive koje je Zavod za zapošljavanje planirao u ovoj godini adekvatno odgovoriti i povući znatan dio sredstava.

"Problem nezaposlenosti je jedan od najvećih problema i treba ga sistematski rješavati na način koji treba da doprinese da u Republici Srpskoj iz godine u godinu, a zahvaljujući svim ovim pozivima i sredstvima koja nisu mala, broj nezaposlenih bude što manji", rekao je on i naglasio da je potrebno zaustaviti odliv mladih ljudi.

Božović dodaje da je opština Istočna Ilidža u budžetu planirala 100.000 KM za podsticaj malim i srednjim preduzećima i razvoj poljoprivrede.

Govoreći o saradnji lokalne zajednice sa Zavodom za zapošljavanje Republike Srpske, Božović je istakao da je u 2016. godini povučen znatan iznos sredstava i da će biti izvršena analiza o tome gdje su sredstva uložena i da li su lica koja su zaposlena ostala da rade.


(www.palelive.com / Srna)

Komentari (3)
 • Posjetilac

  Uvijek je na sajtu Zavoda (na vrhu sttranice) broj novoprijavljenih veci od broja odjavljenih sa evidencije. Kada su projekti zaposljavanja aktuelni, razlika je manja. Trenutno je razlika u korist novoprijavljenih 5000.
  Zasto se ne bi kao u SAD-u brojala svaki mesec nova radna mjesta? Pratimo broj zaposlenih svaki mjesec i da vidimo koliko se novih radnih mjesta kreira. Ovaj minus se ne skida uprkos odlasku naroda na rad u inostranstvo.
  I da premijerka i ministri svaki mjesec objave tu informaciju, a ne sta su se prepucavali sa kolegama iz Federacije, tuzbe, ko je izdajnik i sl. Ja mislim da nemaju rezultate kojim bi se pohvalili, zato prepucavanja.

 • Posjetilac

  Ma kakav zavod za zapošljavanje,kakvo zapošljavanje.Kako će i gdje zaposliti zavod za zapošljavanje radnike?Da neće zavod za zapošljavanje pokrenuti privredna preduzeća:Famos,Energoinvest,...?Molio bih da gospoda iz zavoda za zapošljavanje podnesu izvještaj gdje su potrošeni novci koji su davati za podsticaj za zapošljavanje,tačna imena i prezimena koga su i gdje zaposlili.

 • Posjetilac

  http://www.zzzrs.net/index.php/projekat/projekat_podrske_zaposljavanju_u_privredi_republike_srpske_u_2014._godini/
  Eto buraz pa imas na dnu u pdf spisak i tako za svaki projekat.

Dodaj komentar
Vaši detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch::(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):S
:!::?::idea::arrow:
Sigurnost
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.
Klikom na dugme "POŠALJI" prihvatam Uslove korišćenja.

Uslovi korišćenja  :  Pošaljite vijest  :  Oglasi  :  Marketing  :  Kontakt                                                                                                        Pratite nas na Facebook Palelive.com YouTube kanal Palelive.com Twitter