četvrtak, 25. maj 2017.

Pale live! Urban info portal

Palelive.com YouTube kanal Prati nas na Facebook-u! Prati nas na Twitter-u!

El. pošta Štampa

Seminar o rodnim predrasudama u primjeni prava

Zakoni u BiH sadrže dobra rješenja koja se tiču rodne ravnopravnosti, ali mnoga od njih imaju programski karakter, zbog čega je potrebna njihova konkretizacija da bi bila primjenjiva u praksi, rekao je danas na Palama prodekan za naučnoistraživački rad na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Goran Marković.


Marković je rekao novinarima da se zbog programskog karaktera normi o rodnoj ravnopravnosti, koje su uglavnom preuzete iz evropskog zakonodavstva i međunarodnih konvencija, žrtve diskriminacije suočavaju sa problemima prilikom zaštite svog prava na ravnopravnost.

"Čini se da je zakonodavac ponekad prosto prepisivao strane norme i da se nije dovoljno potrudio da ih prilagodi našoj stvarnosti, niti da ih u dovoljnoj mjeri razradi", ocijenio je Marković i dodao da s druge strane postoje brojni stereotipi što dovodi do problema primjene i normi koje su dobre.

Marković je danas na Palama otvorio seminar o rodnoj ravnopravnosti, u okviru kojeg je promovisan zbornik radova "Rodne predrasude u primjeni prava".


Govoreći o seminaru i promociji zbornika radova Marković je naveo da je riječ o projektu nevladine organizacije Atlantska inicijativa iz Sarajeva i Pravnog fakulteta na Palama.

"Zbornik je rezultat projekta u kojem je, osim Atlantske inicijative i Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, učestvovalo još pet državnih pravnih fakulteta iz BiH", precizirao je Marković.

On je dodao da se u okviru projekta pokušalo sagledati koja su to slaba rješenja u zakonodavstvu kada je riječ o ostvarivanju rodne ravnopravnosti i kakva je praksa sudova i tužilaštava i drugih organa vlasti koji se u praksi suočavaju sa problemom rodne neravnopravnosti, odnosno diskriminacije po osnovu pola.

Na seminaru su održana dva predavanja o problemima rodnih predrasuda u primjeni prava.(www.palelive.com / Srna)Tagovi: Pravni fakultet  
Komentari (0)
Dodaj komentar
Vaši detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch::(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):S
:!::?::idea::arrow:
Sigurnost
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.
Klikom na dugme "POŠALJI" prihvatam Uslove korišćenja.

Uslovi korišćenja  :  Pošaljite vijest  :  Oglasi  :  Marketing  :  Kontakt                                                                                                        Pratite nas na Facebook Palelive.com YouTube kanal Palelive.com Twitter