ponedjeljak, 29. maj 2017.

Pale live! Urban info portal

Palelive.com YouTube kanal Prati nas na Facebook-u! Prati nas na Twitter-u!

El. pošta Štampa

Ruta tri od Pala do Vardišta uvrštena u "SITO-mrežu"

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je danas da je u projekat izgradnje nove saobraćajnice Sarajevo-Beograd u "SITO- mreži" već uvrštena ruta tri, koja bi išla reko Pala, Sokoca, Rogatice, Višegrada do Vardišta. "Trenutno je u izradi i studijska dokumentacija koja treba da pokaže opravdanost te rute, ali i drugu varijantu, preko Mesića i Goražda prema Vardištu", rekao je Trninić novinarima nakon sastanka sa ministrom prometa Federacije BiH /FBiH/ Denisom Lasićem.


On je dodao da će nakon nakon razgovora biti razmotreno koji će to biti pravac, ponovivši da Republika Srpska zastupa ono što je već uvrstila u svoja strateška dokumenta, odnosno Prostorni plan i strategiju razvoja, a odnosi se na rutu tri.

Trninić je naveo da je na sastanku razgovarano i o Koridoru "Pet ce", koji se gradi kroz FBiH, dok u Republici Srpskoj još nije počela njegova realizacija, iako je urađena sva potrebna projektna dokumentacija.

On je dodao da je izgradnja tog dijela koridora od Doboja do Brčkog podijeljena u četiri faze.

"Bilo je riječi i o putu Banjaluka - Mlinište i imamo potpunu podršku ministra Lasića da taj pravac, koji bi se nastavljao kroz Livanjski kanton i dalje prema Splitu, uđe u "SITO - mrežu". Takođe smo pomenuli i već izvjestan projekat puta Banjaluka-Lašva", rekao je Trninić.

On je dodao da je razgovarano i o projektima u željezničkom i drumskom saobraćaju i da o njima postoji visok stepen saglasnosti.

Trninić je naveo da je na današnjem sastanku dogovoreno da za petnaestak dana bude održan sastanak kako bi se određene stvari konkretizovale i ubrzala njihova realizacija.

Lasić je naveo da je jedna od tema sastanka bila uspostavljanje putne veze između Sarajeva i Beograda, dodavši da ima više verzija kada je riječ o rutama.

"Po pitanju struke najbliža je ruta Sarajevo-Pale-Ustiprača-Goražde-Višegrad- sa Vardištem kao tačkom spajanja. Ima još jedna mogućnost, da to bude dio auto-puta Sarajevo-Žepče-Tuzla-Brčko-Bijeljina", rekao je Lasić.

Prema njegovim rječima, mišljenje o tome treba da daju predstavnici Srbije i BiH, dok će nadležna ministarstva iz Republike Srpske i FBiH to pratiti.

Lasić je dodao da je na sastanku razgovarano i o željezničkom sektoru, kao i pravcima u kojima postoje zajedničke spojne tačke, naglasivši da, što se tiče ova dva ministarstva, nema bilo kakvih spornih pitanja.

On je potvrdio da je poništen tender u vezi sa gradnjom Koridora "Pet ce" u njegovom južnom dijelu jer je Evropska investiciona banka nakon dvije i po godine trajanja tendera, odlučila da bude ponovljen.


(www.palelive.com / Srna)Tagovi: SITO  
Komentari (7)
 • Брко

  Чекај мало. Како мисле "преко Пала, Сокоца, Рогатице, Вишеграда до Вардишта"? Је ли то у плану нови пут Пале - Соколац? Ништа ми није јасно...

 • рибар  - Планови су једно, реалност друго


  Рекао је овај Ласић јасно.
  Може пут, ваљда аутопут преко Пала и Месића до Врдишта, или на Тузлу,од ових неких имагинарних пара, паметном доста.
  Мислим да је то искоришћено у политичке сврхе, видјећете.
  Стварни проблем су уска грла на истоку Српске.
  Треба под хитно изградити три траке уз и низ Романију, уз и низ Рогој, од Власенице до Пијеска и од Рогатице до Стјеница, да бар убразамо цесте због теретног саобраћаја.
  Писао сам о томе, то нису никакве паре,влада то једним мањим кредитом рјешава.
  Све је до утицаја наших политичара са истока у БЛ.

 • crni  - brza cesta

  Put za Visegrad je bio u izgradnji i prekinut pocetkom rata 1992.Trasa je dosla i prosla Reovicu .Taj put se trba nastaviti dalje iostali dio preurediti kao brzu cestu.Taj put ie uvjek bio medunarodni sa oznakom M5.Sedamdeseti taj put je promjenio pravac od Dervente do Ustiprace zahvaljujuci Milanku Renovici.To sad treba vratiti na pravu trasu.

 • Posjetilac

  Ko je taj koji je zbog Milanka toliko ograjisao? Pale su tada bile selo od 3000 stanovnika koje kao i svako selo te velicine ni o cemu nije moglo da odlucuje. I da je moglo, onome sa Pala bilo je i ostace znatno blize do Beograda preko Romanije. A da je tada put napravljen od Renovice do Mesica, ne bi ga bilo preko Romanije pa bi onda neko drugi kukao. Cak i da je napravljen, i onome iz Sarajeva bilo bi jos uvijek znatno blize do Beograda preko Olova ili Romanije. Dakle, koje je bio donji zbog Milanka? Cini se samo oni iz Novog Pazara i Sjenice jer im je put u jednom pravcu da Sarajeva bio malo duzi? Nema veze ni za njih, stigli su i ostali...

 • Dragan

  Kakve ******stine pricate o isplativosti, kako je moguce da je put preko Romanije isplativi od puta prema Praci - Mesicima, gdje je najveci uspon Stambulcic (manje uzvisenje), i o tome se nesto kao raspravlja.Brza cesta preko Romanije krivina ppod devedeset stepeni, ******stina.Jos veca ludost je praviti put Sarajevo-Sokolac-H.Pijesak-Vlasenica itd.ko god je zimi isao tom dionicom zna u koji rizik se upusta, a kad dodje do Vlasenice kao da svane. I opet se nesto raspravlja! BOZE GDJE SI, POGLEDAJ NAS.

 • Posjetilac

  Prava brza cesta ni u kom slucaju ne bi mogla preko Romanije, vec samo ispod Romanije. Isto kao sto ne bi mogla lako da prodje ni dolinom Prace do Mesica. Kuda? Jedva su provukli uskotracnu prugu sirine 2m, dok atoputu treba bar 30m.

  Ali nema potrebe za sekirati se kuda ce. Prvo, ne moze pravi auto-put proci bas kroz centar Pala. Ali, i ne mora, kud god da prodje, i na koju god da stranu okrene, bice najdalje 5km od Pala. Daleko?
  A drugo, mnogo vaznije, nikad to biti nece svakako. Vjerovatnoca da prodje pravi auto put je prakticno nula, jer treba jedno 15 miliona eura po km, pa ti vidi koliko je miliona taman kad bi bio prav ko strijela.

  Cudno je to insistiranje na putu preko Renovice. Ko su ti kojim bi tim pravcem isli i zasto? Mozda Turci i Arapi kad podju u Sarajevo? Ili eventualno hadzije paljanske ili sarajevske do Grcke ili Istanbula? Bilo bi i takvih, ali vece se potrebe prema Beogradu i N. Sadu i dalje prema Evropi. A put do Beograda, kakvom god cestom, brzom ili nebrzom, je jedno 20% duzi preko Visegrada nego da ide prema Loznici i dalje.

 • crni  - Brza cesta

  Kakve su to konstatacije zar srednja i juzna Srbija zavisi od nekolicine mjesta koje vi navodite.Svak oce da je najpametniji ako su Pale bilo selo ko je to onda bio velekrad sa 1500 stanovnika.Kad bi svi odredivali trasu i da moras staviti lance za neke to nebi bio problem jer mozda i nemaju auto.

Dodaj komentar
Vaši detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch::(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):S
:!::?::idea::arrow:
Sigurnost
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.
Klikom na dugme "POŠALJI" prihvatam Uslove korišćenja.

Uslovi korišćenja  :  Pošaljite vijest  :  Oglasi  :  Marketing  :  Kontakt                                                                                                        Pratite nas na Facebook Palelive.com YouTube kanal Palelive.com Twitter