subota, 27. maj 2017.

Pale live! Urban info portal

Palelive.com YouTube kanal Prati nas na Facebook-u! Prati nas na Twitter-u!

El. pošta Štampa

Američki ambasador Patrik Mun posjetio opštinu Pale

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Patrik Mun upriličio je danas posjetu opštini Pale. Američki ambasador Patrik Mun izjavio je danas na Palama da je zajednička kandidatura Istočnog Sarajeva i Sarajeva da budu domaćini Evropskim olimpijskim igrama za mlade 2017. godine odličan primjer kako saradnja može biti od koristi svima u regionu i da mu je bila čast što je prisustvovao ceremoniji objavljivanja zajedničke kandidature.


Mun, koji je prvi američki ambasador koji je od potpisivanja Dejtonskog sporazuma zvanično posjetio opštinu Pale, rekao je da je sa načelnikom i predsjednikom Skupštine opštine Pale Slobodanom Savićem i Miroslavom Brčkalom, te gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Vinkom Radovanovićem, razgovarao i o nastojanjima da BiH ide ka članstvu u EU i NATO-u i izrazio čvrstu podršku SAD da BiH u potpunosti postane integrisana u EU.

"Američka vlada i ambasada su imale određeni angažman i aktivnosti u Istočnom Sarajevu i na Palama, a mi smo izrazili poštovanje tim odnosima koje smo uspostavili sa ovim lokalnim zajednicama i posvećeni smo nadograđivanju tih aktivnosti", rekao je Mun.


Patrik Mun sa rukovodstvom opštine Pale i Grada Istočno Sarajevo obišao sportsku dvoranu u izgradnji / foto opština Pale


Mun je nakon sastanka rekao novinarima da se razgovaralo o pitanjima vezanim za upravljanje opštinom i gradom. Američki ambasador je naglasio da su osnovne poteškoće ove lokalne zajednice, kao i ostalih opština i lokalnih zajednica širom BiH, iznalaženje novih radnih mjesta.

"Čestitao sam im na tome što su iskoristili prirodne ljepote i uspjeli svojim aktivnostima da povećaju broj radnih mjesta, koristeći se sportskim turizmom i ovim prirodnim ljepotama", istakao je Mun.

Mun je istakao da je posjetio sportsku dvoranu u izgradnji, za koju je rekao da je "simbol optimizma za budućnost ove lokalne zajednice".


Dekan Filozofskog fakulteta u Palama Prof. dr Milanka Babić sa ambasadorom SAD u BiH Patrikom Munom na Filozofskom fakultetu u Palama


Američki ambasador je danas posjetio i Filozofski fakultet na Palama, gdje je sa profesorima i studentima razgovarao o problemima sa kojima se suočavaju.

"Mene interesuju njihove težnje i želje za budućnost. Mladi su budućnost ove zemlje i siguran sam da iskreno žele tu zemlju voditi dalje ka Evropi", rekao je Mun, te dodao da su obrazovanje i edukacija ključni da bi to bilo i uspješno.

Radovanović je naglasio da je Muna informisao o trenutnoj situaciji i o perspektivama razvoja Istočnog Sarajeva, njegovim resursima i u kom pravcu će ih razvijati.

"Dobili smo podršku američkog ambasadora da nastavimo ovim putem i saglasnost da ćemo nastaviti saradnju", rekao je on i dodao da su razgovarali i o saradnji grada Istočnog Sarajeva sa Sarajevom u oblasti turizma i sporta.


U restoranu hotela Jet Set rukovodstvo Filozofskog fakulteta upriličilo je doček ambasadoru SAD


Gradonačelnik je istakao da se nada da će ubuduće razgovarati o konkretnim projektima.

Savić današnju posjetu Muna smatra pozitivnim pomakom Pala upravo zato što je poslije toliko vremena jedan američki ambasador došao u ovu opštinu.

"Razgovarali smo o tome kakvi su naši planovi i ambasador nam je dao podršku", rekao je Savić i dodao da ovaj korak smatra važnim u vremenu krize. On je naglasio da su razgovarali o razvoju turizma i Jahorine, a Mun im je čestitao za ono što su uradili.


Lider SDS-a i Mladen Bosić i četvorica njegovih bliskih saradnika organizovali su u subotu na Jahorini druženje sa ambasadorima Velike Britanije, Švajcarske, Italije, Slovenije i Srbije. Društvo im je pravio i prvi zamenik šefa OHR-a Roderik Mur. Nakon skijanja, svečani ručak je organizovan u hotelu Vučko.

- Munova posjeta Palama predstavlja istorijski trenutak, pošto će to biti prvi put još od potpisivanja Dejtonskog sporazuma da jedan američki ambasador u BiH dolazi u posetu opštini koju su godinama unazad u širokom luku zaobilazili svi zvaničnici iz SAD. Ova posjeta simbolično predstavlja i završetak negativnog američkog odnosa prema ovom dijelu RS, prenio je izjave Press.


Get Adobe Flash player


(www.palelive.com / Srna)Komentari (8)
 • Posjetilac

  Koja je razlika izmedju velike i male posjete? :unsure:

 • ****  - Velika i mala posjeta

  Tri puta procitah ovaj tekst i pitam se kakve veze ima ovaj komentar ,,kakva je razlika izmedju velike i male posjete,,.Niko nije spomenuo, ni veliku, ni malu posjetu.Tek, toliko da se baci sjena i na ovaj dogadjaj u Palama.

 • Posjetilac

  Mozda zato sto je tekst prepravljen! -.-

 • Posjetilac

  И тако,
  Дођоше велики српски пријатељи!

 • ZMAJ

  zasto ne objavljujete moje komentare??

 • Posjetilac

  Bili oni prijatelji ili ne,više su nam pomogli nego braća Rusi.Nebrojeno škola,zgrada,puteva,vodovoda,mostova ...su oni pomogli i finansirali a Rusima smo od silne ljubavi bukvalno poklonili rafineriju i sad nam je gorivo najskuplje u regionu.Ruski ambasador dođe,najede se i napije,malo šupljira i ode.Nikakve koristi od njih nemamo.

 • Posjetilac

  Dali su oni nama i osiromašenog uranijuma i kasetnih bombi i porušenih zgrada i škola i vodovoda.

 • ssss  - Za posjetioca

  E ne lupetaj majke ti tvoje. Sta su ti to ameri ikad pomogli? Prvo su nam dobro, dobro pomogli da to sve porusimo pa nam onda ko fol pomogli da napravimo. Ti bogami ko da si s marsa pao.

Dodaj komentar
Vaši detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch::(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):S
:!::?::idea::arrow:
Sigurnost
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.
Klikom na dugme "POŠALJI" prihvatam Uslove korišćenja.

Uslovi korišćenja  :  Pošaljite vijest  :  Oglasi  :  Marketing  :  Kontakt                                                                                                        Pratite nas na Facebook Palelive.com YouTube kanal Palelive.com Twitter